15-10-2019

Noah's Train | Win een graffiti workshop!

De Rotterdamse street artist Nina Valkhoff schildert voornamelijk dieren, meestal de niet zo knuffelbare. Op 11 oktober neemt ze de laatste twee containers van Noah’s Train onder handen. Dit langste mobiele kunstwerk ter wereld komt dan aan in de haven van Rotterdam.
 

Nina is een Rotterdamse street artist (muralist), kunstenaar en illustrator. Ze deed de illustratieopleiding van de Willem de Kooning Academie tot ze gevraagd werd om in opdracht een muurschildering te maken. Dat beviel zo goed dat ze voor zichzelf begon. Al snel volgden er meer opdrachten en nu is haar werk over heel de wereld te zien; van Portugal, Ierland, en Chili tot Argentinië.

Naaktkat, numbat en vleermuizen
Nina’s werk is natuurlijk ook in Rotterdam te zien! Zo ken je haar naaktkat misschien wel. ‘Die heb ik gemaakt op een muur van een woonhuis in Charlois. De huiseigenaren hadden me gevraagd de buitenmuur op te vrolijken omdat die nogal saai was. Terwijl ik bezig was, midden in de zomer, kwamen er veel mensen langs voor een praatje en om foto’s te maken. Via Instagram reisde de kat de hele wereld over!’ De naaktkat leidde weer tot een mural van een numbat in een champignonnenbos in het Portugese Faro en langbenige vossen in Ierland. En onlangs voltooide Nina haar schildering van twee vleermuizen op de muur in de Afrikaanderwijk tijdens het Rotterdamse POW!WOW festival.

Kleurrijk en onverwacht
Noah’s Train, die bestaat uit 15 beschilderde containers en 180 meter lang is, heeft onder andere Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel, Rome en Madrid aangedaan. In die steden zijn de containers van de trein beschilderd door lokale street artists. De kunstwerken zijn geïnspireerd op misschien wel het oudste verhaal ter wereld over milieubescherming: Noach die een ark bouwde waarmee hij vele dieren van de zondvloed redde.

‘Mijn werk sluit daar goed bij aan’, vertelt Nina. ‘Voor de containers van Noah’s Train maak ik natuurlijk ook weer dieren maar dit keer dieren uit de haven van Rotterdam. Daar komen veel dieren voor die je er niet echt verwacht, zoals zeehonden en roofvogels. In mijn schilderingen laat ik altijd een beetje rare of niet zulke bekende, onverwachte dieren zien, kleurrijk en in combinatie met botanische onderwerpen. Dat spreekt mensen aan. Natuur is voor alle leeftijden en culturen en altijd fijn om naar te kijken.’ 

Win een workshop!

Hoe belangrijk vind jij duurzaamheid?
Nederland staat voor de uitdaging om binnen 30 jaar de economie en de samenleving vrijwel CO₂-neutraal te maken. De Rotterdamse haven heeft de handschoen opgepakt. Emissieloze terminals, korting op schone schepen, het verwarmen van huizen met warmte uit de haven en walstroom voor binnenvaartschepen zijn daar voorbeelden van. Uiteindelijk willen we een schone haven voor de jeugd van vandaag. We willen daarom graag weten hoe belangrijk jij duurzaamheid vindt!
win een workshop graffiti
Na een reis door Europa kwam Noah’s Train aan in de haven van Rotterdam. De partijen achter Noah’s Train willen dat meer goederenvervoer via het spoor omdat dit milieuvriendelijker is dan wegtransport. Tijdens elke tussenstop op zijn reis is een wagon van Noah’s Train met graffiti bespoten. Daardoor is deze trein één lang kunstwerk geworden.

Jouw boodschap op de container de wereld over
Voor de tussenstop in Rotterdam hebben we graffiti artist Nina Valkhoff gevraagd één wand van Noah’s container onbespoten te laten, zodat misschien wel jouw duurzame boodschap op de container komt! Hoe doe je dat? Laat ons weten wat jij doet aan duurzaamheid door middel van een inspirerende tekst, een foto of een video. Je kan het zo gek niet bedenken, als je boodschap maar duidelijk wordt. Mail dit uiterlijk 30 november naar havenkrant@portofrotterdam.com en maak kans op een unieke graffiti workshop bij FutureLand! Onder begeleiding van een professionele graffiti-artist mogen de 10 meest inspirerende inzenders aan de slag met het bespuiten van de lege containerwand. Grijp deze kans om jouw duurzame idee de wereld in te sturen!